Česky English Deutsch Polski

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > O hotelu > Blog > Tipy na výlet Jeseníky, historické památky

Tipy na výlet Jeseníky, historické památky



Datum konání:
18.7.2022

Zveme Vás na výlety po historických památkách Jeseníků

Přijeli jste na dovolenou nebo na víkend do Karlova pod Pradědem? Užíváte si krásnou přírodu srdce Jeseníků a skvělé služby hotelu Kamzík? Baví vás relaxovat ve vnitřním i venkovním wellness, plavat v bazénu, sportovat? Nebo se chcete jen tak procházet po okolním lese a hledat borůvky? Pokud příroda dá, je u nás také spousta chutných hub. Turistické a cyklo trasy začínají přímo pod okny hotelu.

Pokud však váš zájem směřuje k dávné i nedávné historii našich končin, vyhraďte si den a navštivte některé památky v našem blízkém i vzdáleném okolí. Určitě nebudete litovat. Prostudujte si naše typy.


Rezervovat pobyt

 

Nedaleké město Bruntál

Úplně nejblíž leží město Bruntál (17 km). Pokud navštívíte velmi pěkný místní zámek, časově se vejdete do půldne a druhou půlku můžete věnovat odpočinku v našem nově rozšířeném wellness centru. Původní gotický hrad má dnes barokní podobu. Interiéry zámku - zámecké expozice jsou přístupny veřejnosti. Prohlédnete si zejména kapli v přízemí. Sály v prvním patře zámku, zdobené rokokovými nástěnnými malbami významné kulturní hodnoty, jsou vybaveny nejen mobiliářem z 18. až počátku 20. století. Nadchne vás obrazová sbírka z dílny italských, holandských, vlámských a německých mistrů z období 16. – 18. století. Ve Starém paláci projdete dvě stálé expozice na téma: „Příroda Bruntálska“ a „Řemeslo má zlaté dno“. Zámek obklopuje rozsáhlý park s barokní úpravou v průčelí, ostatní plocha mám přírodně-krajinářský styl. Zajímavé jsou zbytky bývalých městských hradeb, sala terrena, bašta a jedenáct pískovcových soch z přelomu 18. a 19. století. 

Tipy na výlet v Jeseníkách

Typy na výlet v Jeseníkách

 

Kosárna Karlovice

Až si prohlédnete bruntálský zámek, přesuňte se ještě o dalších 20 km, nesmíte minout Kosárnu Karlovice. Pokud máte rádi skanzeny přibližující život a práci na vesnici v minulosti, budete přímo okouzleni. Stavba má mimořádnou stavebně–památkovou hodnotu a je z hlediska architektury dispozičně ojedinělá. Byla postavena již v roce 1600. Prohlédnete si expozici historického bydlení: v přízemí byt - výměnek, skládající se z ložnice a obývacího pokoje, v patře domácnost lesníka s pracovnou, ložnicí, kuchyní i pokojem babičky. Do Lesnické expozice o pěstování a ochraně lesa i o historii lesnictví vystoupáte do 2. patra. Nepřehlédněte další budovy v areálu: zděný chlév, špýchar, stodolu a bylinkovou půdu. Součástí areálu Kosárny je také zahrada.

 

Tipy na výlet bruntálsko

Tipy na výlet bruntálsko Jeseníky

 

Priessnitzova hrobka 

Pokud máte chuť navštívit další historická místa nebo aktuální počasí úplně nepřeje turistice či cyklovýletům, vydejte se rozhodně k městu Jeseník .
K návštěvě doporučujeme hrobku Vincence Priessnitze (36 km), zakladatele přírodního léčitelství rakouského původu, žijícího ve slezské části Jeseníků. Léčil prací, čerstvým vzduchem a čistou horskou vodou, dnes metodou známou jako Priessnitze obklad. Místo posledního odpočinku tohoto významného lékaře je zajímavá hrobka v novogotickém stylu s kaplí v horní části a spodní kryptou s ostatky ve spodní části. Kapli zdobí krásný nový oltář s obrazem sv. Josefa s bílou lilií. Vincenc Priessnitze zemřel 28. listopadu 1851. Místo posledního odpočinku v krásném přírodním parku nalezly také Priessnitzova manželka Sofie a dcera Karolínka.
Za návštěvu stojí celé léčebné lázně Jeseník.
V samotném městě nepřehlédněte Renesanční radnici z roku 1610, která dominuje náměstí.

Výlety Jeseníky

Výlety Jeseníky

 

Tančírna v Račím údolí

Pokud však chcete vidět a navštívit netypickou památku a zároveň vidět opravdový architektonický skvost, vydejte se o něco dál. Zajeďte až do Račího údolí a prohlédněte si úžasnou secesní Tančírnu (76 km).
Hotel Kamzík leží v srdci Jeseníků, tančírna je srdcem Rychlebských hor. Pokud se nezúčastníte předem naplánované akce, můžete jen tak posedět přímo v sále nebo v místní kavárně.

Byla postavena a je zrekonstruována v čistém secesním stylu. Dříve patřila k vyhlášeným výletním místům obyvatel širokého okolí, žila bohatým kulturním životem. Oblíbené byly a stále jsou pěší procházky z Javorníku, přes Jánský vrch, Čertovy kazatelny, hrad Rychleby a zpět do Račího Údolí, nebo z Nových Vilémovic do Račího Údolí přes Červený Důl. Prohlédněte si tančírnu a vydejte se na procházku přírodou.

Tančírna prezentuje Rychlebské hory a dozvíte se zde také o historii Tančírny samotné, která je v daném regionu jedinečná. Expozice je interaktivní.

 

Výlety Jeseníky

Výlety Jeseníky

 

Jak říká klasik: "Cestujeme, abychom neunikli životu, ale aby nám neunikl život.“ Přijeďte do Jeseníků a cestujte. Pro vaše ubytování zvolte hotelový resort Kamzík.
Těšíme se na vás!

Rezervovat pobyt

 


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů