Česky English Deutsch Polski

Fulltextové vyhledávání

Drobečková navigace

Úvod > O hotelu > Blog > Tipy na výlet Jeseníky, pěší turistika

Tipy na výlet Jeseníky, pěší turistika



Datum konání:
29.7.2022

Zveme Vás na pěší výlety po našem nádherném okolí

Vybrali jste pro letošní turistiku letní nebo brzké podzimní měsíce Jeseníky? Zvolte ubytování u nás v hotelu Kamzík v Karlově pod Pradědem. Nebo si vyberte některou naši vedlejší budovu pro turisty jako stvořenou. Máme pro vás Chatu Moravici a Penzion Eden, kde najdete pohodlné turistické ubytování, nocleh se stravou za nízké ceny. Pokud je vás víc, přijde Vám vhod Chata Smrková nebo Chata přímo pod Kamzíkem. Až se u nás dobře vyspíte a posilníte se chutnou snídaní, vyrazíte po nadčasových turistických trasách přímo od ubytování.


Rezervovat pobyt

 

Chcete to vzít hned z počátku trochu „zhurta“? Jsme pro! Vydejte se přímo od nás rovnou na úžasný Velký kotel a dorazte až na Ovčárnu.

Trasa první - 9,9 km, 3 hodiny a 58 minut
Karlov pod Pradědem - Velký kotel - Ovčárna

Středně náročná trasa je zároveň krásnou naučnou stezkou. Začíná u nás, po modré turistické značce vás zavede až na Ovčárnu pod Pradědem. Běžnou turistickou chůzí dojdete k cíli bezmála za čtyři hodiny. Záleží na vás, jak dlouho se zdržíte na zastávkách, kterých vás až k Velké kotlině čeká šest. Na všech se dočtete podrobné informace o zdejší unikátní přírodě. První zastávka je hranicí národního parku, na dalších zastávkách si při studiu zdejších zajímavostí odpočinete na lavičce pod přístřeškem. Naučná stezka prochází středem rezervace a mimo značenou cestu je vstup přísně zakázán. Výhledy, které se vám nabídnou po cestě i v cíli, vás uchvátí. Trasu můžete absolvovat pouze v letních měsících, v zimě zde hrozí velké lavinové nebezpečí. Putování končí na Ovčárně (1305 m. n. m.), odkud se necháte pohodlně odvést autobusem do Karlovy Studánky a odtud zpět do Malé Morávky. Vyběhnete náš kopec a můžete vstřebávat zážitky a relaxovat. Ovčárna je také ideálním nástupem k výletům do okolí Pradědu

 

 

      Velký kotel Jeseníky          Praděd Ovčárna Jeseníky       

 

Trasa druhá - 19,1 km, 6 hodin a 35 minut
Skřítek - Jelení studánka - Vysoká hole - Praděd - Ovčárna

Chcete dojít středně náročnou trasou až k vrcholu Praděd? Vydejte si k němu zajímavou cestou od Skřítku. Od našeho hotelu přijeďte k parkovišti Skřítek (25,5 km autem). Zaparkujete na místním parkovišti, počítejte s poplatkem dle platného ceníku. Odtud se vydejte na Jelení studánku (1311 m n. m.), kde najdete pramen Podolského potoka a zastřešený kamenný útulek. Běžte dále přes Vysokou holi (1464 m n. m.), druhou nejvyšší horu ležící v pohoří Hrubý Jeseník. Plochý výrazný vrchol, rozsáhlý zbytek zarovnaného povrchu, má minimální převýšení. Od Studánky budete za necelé 2 hodiny už na Pradědu. 1491 m vysoká hora je nejvyšší hora Moravy i pátá nejvyšší hora Česka. Je zde nejdrsnější podnebí, průměrná roční teplota nepřevyšuje 1 °C. Na slezské části vrcholu stojí 146,5 metrů vysoký televizní vysílač s rozhlednou, jehož horní plošina je nejvyšším bodem v ČR. Cílem tůry je parkoviště Ovčárna s občerstvením, z něhož se se dostanete zpět na Skřítek ke svému autu. Spojení do Malé Morávky je mírně komplikovanější, vede přes Karlovu Studánku a Rýmařov, ale bezpečně vás dopraví. Pokud jste zdatnější turisté a baví vás chodit po stejných místech, můžete se vydat po stejné trase zpět.

 

      Jelení studánka.jpeg         Praděd v Jeseníkách

 

Trasa třetí - 5,9 km, 2 hodiny a 34 minut
Údolí Bílé Opavy / Karlova Studánka - pod Ovčárnou (a zpět)

Hledáte trasu, kterou zvládnou i děti a okouzleni budete všichni? Určitě jste už slyšeli o nám blízké řece s vodopády. Půjdete kaňonem říčky Bílá Opava, horní částí jejího toku pod úbočím Pradědu. Je součástí Národní přírodní rezervace Praděd a zároveň nejpůsobivějším místem Jeseníků. Řeka pramení na jižním svahu, po 13,2 km toku ústí u Vrbna pod Pradědem do Střední Opavy. V nejhořejším úseku najdete peřeje, kaskády a vodopád. Nejvyšší má výšku téměř 8 m. Po celém délce toku je pstruhová voda. Trasa naučné stezky prochází kolem vodopádů Bílé Opavy s tabulemi informujícími o zdejších pozoruhodnostech. Cesta kolem vodopádů je obtížněji přístupná, překonává se kaňon po několika lávkách a po žebřících. V obtížnějších místech jsou instalovány řetězy pro přidržování. Trasa vede z Karlovy Studánky a končí pod Ovčárnou. 

 

      Karlova Studánka          Vodopády Bílé Opavy

 

Trasa čtvrtá - 21,8 km, 6 hodin a 24 minut
Skřítek - Zelené kameny - Alfrédova chata - Sedlo Skřítek - Skřítek

A na závěr byste si "dali" nějaký pěkný okruh? Souhlasíme s vámi! Pokud u nás trávíte turistickou dovolenou, byla by škoda neprohlédnout si příjemné místo bývalé Alfrédovi chaty. Právě tato trasa k ní vede. Začněte zase na Skřítku (od našeho resortu 25,5 km autem) a zamiřte k výškovému bodu Zelené kameny (1179 m n. m.). Od Skřítku sem dorazíte po 3,8 km. Uchvátí vás rozpadlé balvany a bloky vytvářející rozsáhlé kamenné moře prorostlé žlutozeleným lišejníkem. Po dalších 4,5 km dojdete k bývalé lovecké chatě, kterou v 19. století nechal postavit hrabě Albrecht Karl Harrach. Nyní zde najdete jen její základ, ale příjemně se osvěžíte chutným místním občerstvením. Pokud jste milovníci bílé stopy, určitě si prohlédněte a naplánujte místní úžasné běžkařské trasy. Najdete zde například skvělý okruh Ostružná. Na zpáteční cestě svůj cíl parkoviště Skřítek obejděte a ještě navštivte Sedlo Skřítek - ploché sedlo v Hanušovické vrchovině.

 

      Zelené kameny Hrubý Jeseník           Alfrédova chata Jeseníky
 

Jak se vám naše okolní turistika líbí? I když chodíme po těchto trasách často v létě i v zimě, nikdy se nám neomrzí. Důležitý je však také relax, na ten nezapomínejte. K tomu máme u nás úžasné, nyní nově rozšířené, wellness centrum. Pokud vás na trase stihne chladnější počasí nebo dokonce déšť, neodoláte zbrusu novým i původním saunám. Pokud unavíte svaly, vhod vám přijdou vířivky, kterých máme několik. Upozorňujeme, že turisté ubytovaní v našich vedlejších budovách Chata Moravice, Penzion Eden, Chata Smrková nebo Chata pod Kamzíkem mají wellness centrum na Kamzíku plně k dispozici za poplatek nebo také v rámci Wellness balíčku na Moravici a Wellness balíčku na Edenu v ceně ubytování a do konce roku 2022.

 

Rezervovat pobyt


Komentáře


Žádné komentáře doposud nebyly přidány.

Přidat komentář

Vámi zadané osobní údaje budeme zpracovávat za účelem odpovědi. Bližší informace naleznete v zásadách zpracování osobních údajů